[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
[...] l.) oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka” http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/3839 House JD1, Neufeld J, Leson G. „Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method.” [...]
[...] Jest też dobrym markerem, jeśli chodzi o przewidywaną długość życia danej osoby. Przewlekle podwyższone stężenie krwinek białych zwiastuje wyższe ryzyko śmierci. C-reaktywna proteina (c-reactive protein) jest wytwarzana przez wątrobę i jest jednym z kluczowych białek ostrej fazy. Zwiększone stężenie pojawia się podczas ostrego procesu zapalnego [...]
[...] Lepiej zaraz po treningu spożyć białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH lub ich mieszanki) oraz węglowodany. Referencje: Vliet S. i in. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28978542/
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
[...] serwatkowe i węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po [...]
[...] skóry i zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich protein. Kolagen buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
[...] wynosiła 1707 kcal dziennie, na końcu eksperymentu tylko 1510 kcal dziennie. Tu naprawdę nie ma już z czego „obcinać”, skoro w tej podaży uwzględniono 18-19% energii z protein (nie jest to energia efektywna). Konsekwencje utrzymywania nadmiernej wagi i wysokiego poziomu cukru we krwi Wniosek jest jeden, nie należy dopuszczać do takiego [...]
[...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
[...] siłowym. Prozdrowotna rola białka serwatkowego Białko serwatkowe może korzystnie wpływać na diabetyków, gdyż reguluje wyrzut insuliny. Wykazano nawet, iż suplementacja proteinami może mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego, który jest wstępem do wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy typu II. W jego skład wchodzi [...]
[...] Poniższy jadłospis przedstawia dania, których dzienny bilans energii wynosi 1700 kcal. W przypadku kobiet aktywnych warto do takiego jadłospisu wkomponować odżywkę proteinową, która będzie źródłem białek roślinnych. Rozkład makroskładników Białko 65-85 g Tłuszcze 60-75 g Węglowodany: 200-240 g Dzień pierwszy Śniadanie Jaglanka Kasza [...]
[...] C. IGF-1 jest znany od lat 50. XX wieku. Większość krążącego w organizmie IGF-1 jest związane z białkami osocza poprzez IGFBP (ang. insulin-like growth factor-binding protein). Na razie wyróżniono 6 rodzajów IGFBP. Ilość wolnego IGF-1 nie przekracza 5%. Badanie Lange KH i wsp. badali wpływ pojedynczej, podskórnej dawki GH na wydolność [...]
[...] metabolicznych wywołanych dietą bogatą w fruktozę u szczurów w różnym wieku, tj. młodych (30 dni) i dorosłych (90 dni). Dieta kontrolna zawierała 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60.4% węglowodanów w grupie [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] podczas ćwiczeń submaksymalnych (180 minutowy, ciągły bieg) było o 59% wyższe w grupie stosującej dietę lowcarb o rozkładzie: 10.4% energii z węglowodanów, 19.4% energii z protein, 69.5% energii z tłuszczów (1.21 ± 0.02 vs 0.76 ± 0.11 g / min), co odpowiadało większemu udziałowi tłuszczu, jako źródła energii (88 ± 2, w [...]